Return to site

100e gemeentelijke inventarisatie van asbestdaken opgeleverd!

· asbestdaken

We zijn de magische grens van 100 gepasseerd! In 2016 begon Readaar voor vijf gemeenten met een proefproject om op basis van luchtfoto's asbestdaken in kaart te brengen. Onze klanten bleken al snel zo enthousiast dat buurgemeenten ons benaderden om zo’n inventarisatie ook voor hen uit te voeren. Dat is natuurlijk het beste compliment dat je kunt krijgen over je werk. En volgens ons dé reden dat we inmiddels de leidende partij zijn in het inventariseren van asbestdaken.

Na voor 100 gemeenten asbestdaken in kaart te hebben gebracht hebben we een aantal belangrijke inzichten opgedaan:

  • Het is algemeen bekend dat de agrarische sector het grootste oppervlak aan asbestdaken heeft. Maar het grootste aantal gebouwen met een asbestdaken ligt binnen de bebouwde kom. Daar vinden we veel kleine schuurtjes en carports met een dakoppervlak kleiner dan 35m2.
  • Luchtfoto’s zijn geschikt en kostenefficiënt om inventarisaties uit te voeren. Andere methoden leggen het af op betrouwbaarheid, soms zelfs tegen hogere kosten.
  • Hoewel het verbod op asbestdaken pas na de zomer in de kamer behandeld wordt, wachten gemeenten niet af. We verwachten dat eind 2018 zo’n 90% van de panden in Nederland is geïnventariseerd. Readaar neemt daarvan een significant deel voor haar rekening. Er zijn omgevingsdiensten en gemeenten die de inventarisaties met succes zelf uitvoeren, maar uiteindelijk kiest de grote meerderheid voor uitbesteden, slechts een enkeling wacht nog op het formele verbod.
  • Circa 1/3e van de gemeenten opereert alleen in de inventarisatie., Zo’n 2/3e doet dat collectief op provinciaal niveau, of met een coördinerende rol van de omgevingsdienst.
  • De BGT is formeel ingevoerd, maar in de praktijk is deze vaak niet volledig. We komen veel gebouwen tegen die zowel in de BAG als de BGT ontbreken.
  • “Beste practices” voor vervolgstappen moeten nog vorm krijgen, er wordt op verschillende plaatsen geëxperimenteerd door onze opdrachtgevers. Zelf hebben we ook een aantal pilots lopen. Wilt u ook een vervolg geven aan uw inventarisatie, maar weet u nog niet hoe, neem dan vooral contact met ons op.

Ondertussen werken wij aan de volgende 100, de teller wat betreft opdrachten staat inmiddels op 114 gemeenten.
 
Wilt u meer weten over waarom we asbestdaken in kaart brengen? Lees dan hier onze blog: De 5 redenen waarom gemeenten asbestdaken inventariseren.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly